Rockfestivaler

Rockfestivaler

Sverige och de andra nordiska länderna (framförallt Norge och Finland) har länge varit de länder i världen som producerar och exporterar mest hårdrocksmusik och metalmusik. Det är därför föga förvånande att hårdrocksfansen i Sverige har ett stort urval av rockfestivaler att välja bland varje sommar.Metaltown_2009,_scenerna

En av de största rockfestivalerna i Sverige, som har ett mycket passande namn, är Sweden Rock Festival. Sweden Rock har anordnats varje år sedan 1999 under sitt nuvarande namn, men har existerat sedan 1992 under namnen Sommarfestivalen och Karlshamn Rock Festival. Från och med att festivalen fick sitt nuvarande namn började man också rikta in sig på artister i de hårdare rockgenrerna, även om man fortfarande har ett brett utbud med allt ifrån blues till black metal. Festivalen varar mellan tre och fyra dagar, och har varit utsåld flera år. Den äger rum i Blekinge, i Norje utanför Sölvesborg. Som mest har festivalen haft 33 200 besökare år 2008, vilket gjorde Sweden Rock Festival till Sveriges dittills största musikfestival.

En allt större trend är så kallade stadsfestivaler, vars festivalområde befinner sig i stadsmiljö istället för ute på ett fält. En sådan festival är Metaltown, som äger rum i Göteborg. De första åren festivalen arrangerades höll den till i Göteborgs hamnområde, men numera hålls den på festivalområdet Göteborg Galopp. Festivalen hölls för första gången 2004, är numera en tredagarsfestival och riktar in sig på genrerna rock, metal och hårdrock.

I Småland arrangeras årligen festivalen Mörkaste Småland, en festival vars namn i det här fallet inte syftar på det politiska klimatet i Småland, utan snarare på musiken som spelas på festivalen. Till skillnad från många andra rockfestivaler riktar nämligen Mörkaste Småland in sig på extrem metal, och bjuder på band som till exempel Fireborn, Terra Tenebrosa, Dark Funeral och Valkyria. Festivalen sträcker sig över två dagar i september, och kommer under 2015 att ha 18 akter. Åldersgränsen för festivalen är 15 år.

För att arrangera en festival krävs stor samordning mellan de olika funktionärerna, och möjligheten att kommunicera effektivt över hela festivalområdet. Ett enkelt sätt att åstadkomma det är att använda sig av ett komradiosystem. Om du planerar att anordna en festival kan du hyra komradio hos TPO.se.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.